В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми

...
В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми
Коментари Харесай

Досиетата Вулкан: тайните оръжия на Кремъл

В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми на украинския снабдител " Виасат ” бяха блокирани. Очевидно това е бил опитът на Москва да сковава украинската информационна инфраструктура, написа ZDF. Германската медия е измежду тези, които са получили достъп до " Досиетата Вулкан ”. Сред тях са още " Зюддойче Цайтунг ”, " Шпигел ”, " Гардиън ”,  " Вашингтон пост ” и други. Данните са им били изпратени от таен осведомител.

Става въпрос за хиляди страници вътрешна връзка и секретни документи, които разкриват работата на съветска софтуерна компания, произвеждала цифрови " оръжия "  за съветските секрети служби. Те приказват ясно за това, че Русия извършва кибератаки по целия свят.

Нападения против летища, железопътна и енергийна инфраструктура

Руската компания " Вулкан "  играе значима роля в тези упоритости на Москва. За външен наблюдаващ компанията наподобява като най-обикновенна софтуерна компания. Всъщност, съгласно изтеклите документи, " Вулкан "  работи и за съветските секрети служби.

Според информацията, изпратена до медиите, чиновниците на " Вулкан "  са създали програмен продукт, който да прави няколко значими за Кремъл действия - блокиране на контролните системи на железопътен, въздушен и морски транспорт; спиране на работата на енергийни компании и сериозна инфраструктура; определяне на уязвими звена в сериозната инфраструктура, които да бъдат атакувани.

Тези действия, несъмнено, са в нарушаване на Женевската спогодба, изяснява пред ZDF експертката по киберсигурност Марина Кротофил. По думите ѝ евентуално става дума за офанзиви против водоснабдяването, производството на електрическа енергия, както и против нефтохимически фабрики.

Основни клиенти - съветските служби

" Вулкан "  явно работи от дълго време. От Google удостоверяват пред ZDF, че имейлът, обвързван с компанията, е бил разпознат като част от хакерски атаки, осъществявани от съветската хакерска група " Cozy bear ” още през 2012 година. Същата група е виновна за офанзиви против европейски и американски държавни и частни компании.

Нито съветските управляващи, нито компанията " Вулкан "  отговарят на запитванията на публицистите, прецизира ZDF. Разследващият екип на немската обществено-правна медия обаче съумява да разпознава повече от 90 някогашни чиновници на " Вулкан ". Един от тях се съгласява да приказва пред публицистите като остане неизвестен. Служителят споделя, че заплащането му е доста положително, а началниците му са били изключително потайни. По думите му главните клиенти на " Вулкан "  са били съветските служби.

Разпространение на дезинформация и блокиране на уеб страници

Една от другите значими цели на Русия е да управлява интернет в окупираните територии и да дефинира какво въобще доближава до потребителите. " Вулкан "  разработва програмен продукт, който да помогне за постигането и на тази цел. Той се споделя " Amesit "  и, съгласно изтеклите документи, съумява да блокира всяка информация, класифицирана като " нежелана ". Благодарение на този програмен продукт всички търсения на потребителите се пренасочват към утвърдените уеб страници и запаси, изяснява ZDF.

" Целта е да се наложи безспорен надзор върху информацията в региона, в който се пробват да се открият ", изяснява пред немската обществено-правна медия съветският специалист по разузнаване Андрей Солдеров. По думите му интервенцията работи по следния метод - съветските военни окупират някакъв регион, откриват надзор върху информационната мрежа и след това я употребяват, с цел да популяризират дезинформация, да манипулират обществените мрежи и да потискат всякаква достоверна информация.

Путин се демонстрира върху стените на Кремъл, изобразени като клавиатура на компютър - подигравка от Сергей Йолкин Снимка: S. Elkin

Частната " Вулкан "  си е сътрудничела с държавни проучвателен институти в Русия, с цел да изготви въпросния програмен продукт. Очевидно Кремъл е развивал мрежата си за хакерски атаки дълги години, написа ZDF. Според един имейл от 2019 година софтуерът " Amesit "  по това време към този момент е функционирал в съветската военна академия. Не е ясно дали той се употребява и в този момент - във войната в Украйна.

Партньорства и с други хакерски групи

Следите от " Вулкан "  водят и до " Отдел 74455 "  на военното разузнаване ГРУ. Този отдел е прочут и с кодовото име " Пясъчен червей ". Според документите, публикувани в този момент, тази група е била сътрудник на " Вулкан ", написа ZDF.

Хакерската група " Пясъчен червей "  е виновна за доста впечатляващи хакерски атаки. При една от тях през юни 2017 година вирусът им доближава до хиляди компютри по целия свят, в това число в Съединени американски щати. Там са инфектирани и компютрите на логистичния колос FedEx - вредите, нанесени единствено на тази компания се равняват на 400 милиона $.

Твърди се, че същата хакерска група е в основата и на хакерската атака против електронните устройства на комисията, провела Олимпийските игри в Южна Корея - наказване за изхвърляне на част от съветските спортисти от надпревата с обвинявания за потребление на допинг.

Заплаха за целия свят

Работата на компанията " Вулкан " е опасност за задгранични държавни управления, частни бизнеси и физически лица, написа ZDF. А тази компания е единствено една от над 30 други такива съветски компании, които се борят за скъпоплатените контракти с държавното управление.

По думите на някогашния чиновник на компанията, интервюиран от немската обществено-правна медия, " Вулкан "  е една от основите на съветската полицейска страна и там се създава програмен продукт, който може да бъде употребен както против съветския народ, по този начин и на всички места другаде.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР